Veronika Horková přivezla do Holýšova ze Světového šampionátu v Rumunsku STŘÍBRO!

18.05.2018 11:19

Ve dnech 13. - 15. května 2018  se v dalekém Rumunsku ve městě Cluj Napoca konal 11. ročník Světového poháru U18 (kategorie dorostenecká do 18 let). Za dorostenky dostala nominaci od reprezentačního trenéra „holýšovanda“ Veronika Horková.

„O její nominaci rozhodla dlouhodobá výkonnost, zkušenosti a důvěra v její dobrý výkon, po kterém může mířit až k vysněné bedně“ – to jsou slova reprezentačního trenéra ČR Tomáše Víta.

Cesta za stříbrnou medailí začala Veronice 12. května 2018, kdy se výprava ČR setkala v Rosicích u Brna a druhý den, v neděli 13. května 2018 ve tři hodiny ráno se pokračovalo směr Rumunsko, město Cluj Napoca.

V neděli v 19.00 se na osmi dráhové kuželně konalo slavnostní zahájení celého šampionátu. Už jen pohled na naše mladé sportovce, kteří v rukou třímají českou vlajku a jdou průvodem společně s dalšími sportovci z dvanácti zemí, je pohled, který stojí za to a nikdy neomrzí. 11. ročník Světového šampionátu U18 je zahájen.

Společně se utkají mladí kuželkáři z České republiky, Slovenské republiky, Německa, Rakouska, Slovinska, Srbska, Francie, Itálie, Maďarska, Chorvatska, Rumunska a Polska (z každé země reprezentuje jeden dorostenec a jedna dorostenka) ve dvou disciplínách.

První disciplína je kvalifikace jednotlivců, kdy se hraje 120 HS a prvních 8 kuželkářů postupuje pak do finále, kde se utkají o cenný kov.

Za doprovodu svých trenérů nastupují na dráhy čtyři děvčata a čtyři kluci. Veronika hned v první čtveřici. Zdá se, že je na hru natěšená, že se těší, jak si zahraje na drahách světového formátu. Ale do duše nevidíte a přeci jen na Verču dolehla celá ta síla okamžiku a zlomila jí vaz. Hra za jednotlivce se vůbec nepodařila a Veronika s výkonem 476 zůstává na posledním místě. Zklamání, slzičky, ale i s prohrou se musí člověk vypořádat. Jistě si Veronika představovala svoji světovou premiéru jinak. Ale jak říká staré české přísloví „proč stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko“ čekala na Veroniku disciplína druhá... Verčin spoluhráč Jan Mecerod, který je z Rosic u Brna, měl pevnější ruku a v téhle disciplíně s náhozem 566 postupuje z osmého místa do finále jednotlivců.

 

Po pár hodinách odpočinku a nabírání nových psychických a fyzických sil se duo Horková – Mecerod připravuje na druhou disciplínu a tou je tandem mix – hraje se dalších 120 HS (hodů) na drahách bok po boku a výsledky se pak sčítají. Přichází vzájemné objetí, rozcvička a jde se na to! Z hlediště jsou oba dva podporováni hlasitým skandováním Česko!!! Holýšov!!! Rosice!!! A oba dva „tahají“ jeden druhého, jako by do nich nalili trenéři novou krev, nové odhodlání, novou motivaci. Teď jsem tady a teď vám ukážu, kde je Česká republika! Nádherná podívaná! Na světelné tabuli jsou zobrazeny náhozy ostatních zemí a my, diváci, můžeme pozorovat, jak se pomaličku a jistě výkon našich přibližuje k prvnímu místu. Pouhých 6 kuželek chybělo na první místo!!!!! Výkon Veroniky 572 a Jana Meceroda 596 přinesl České republice nádherné druhé místo! SILVER!!!!

 

Cíle repre trenérů byli naplněny nad očekávání. Veronice a Honzovi se splnil světový kuželkářský sen. Stříbrná medaile jim visí na krku, v rukách třímají českou vlajku a česká vlajka stoupá ke stropu kuželkářské haly ve městě Cluj Napoca – Rumunsko. GRATULUJEME!